tirsdag 4. september 2012

Reflux og astma hos småbarn

Advarsel! Dette innlegget er et unntak fra interiør- bloggingen og handler om barn!


Dette innlegget handler om barn med reflux og astma, så dere som ikke er interessert i å lese om slik skal få slippe :-)


Jeg har en gutt på halvannet år som heter Leo. Han er som oftest utrolig skjønn, smilende og glad, men innimellom er han veldig krevende. Dette innlegget er dedikert til dere småbarnsmødre som desperat googler symptomer på internett i desperasjon etter å finne et svar på hvorfor barnet deres har det vondt.


I går og i dag har Leo vært syk med feber og surkling i halsen, dette får meg til å tenke tilbake på alle frustrasjoene jeg har hatt pga. sykt barn og har lyst å fortelle litt her.


Leo begynte å bli urolig allerede etter et par uker. Som andre mødre poppet det opp tanker i hodet mitt om hva det kunne være; var det noe jeg spiste? Fikk han for ofte/sjeldent mat? Ny bleie? Luft i magen? etc. Vanvittig så mange problemstillinger en mor har! Før jeg fikk barn, leste jeg en bok som heter "babyguiden" og ville prøve disse prinsippene når jeg fikk barn. Det handlet om at barnet skulle spise ca.hver 3.time og ikke sovne ved brystet. Rytmen gikk ut på spise-våken-sove. Jeg prøvde å følge dette, men fant ut at dette med 3timers mellomrom mellom spisingen funket rett og slett ikke for Leo. Han spiste, var litt våken og så fikk jeg han til å sove. Etter 15min kunne han våkne og skrike og vri seg uten at jeg fant ut hvorfor. Hvis jeg var heldig, fikk jeg han til å sove igjen, men ofte måtte jeg ta han opp. Hvis han ikke sov og ikke lå med brystet, var han ofte urolig. Det var utrolig slitsomt. Jeg som trodde at nyfødte sov masse, måtte tro om igjen. De første månedene hadde jeg ikke peiling på hva jeg skulle forholde meg til, jeg fikk ikke den sårt tiltrengte pausen på dagen som mødre i barsel trenger. Når det gjaldt mat prøvde jeg å hale ut tiden mellom ammingene ved å bysse og roe for at han ikke skulle få vondt i magen av å spise for mye, men jeg klarte toppen 2.5t før jeg ammet igjen. Han hadde mye luft i magen og gulpet mye.


Hvem hadde trodd at en slik fredelig skapning er plaget av noe som helst?
Foto: Ingolf Stokkeland

Da Leo var 1mnd tok vi han med til kiropraktor som fikk knekt et par steder hun syntes så nødvendig ut. Det hadde kanskje en liten virkning, men han var urolig igjen noen dager etterpå.


Da han var 10 uker tok jeg han med til lege før å høre om han kunne ha Reflux. Den sosiale gutten var strålende fornøyd over å dra på lege- besøk og skulle absolutt ikke vise legen at noe var galt, så jeg fikk beskjed om at gutten ville aldri vært så fornøyd hvis han hadde Reflux. Han ville heller ikke lagt på seg normalt hvis det var den sykdommen,  så jeg dro hjem igjen fra legen, flau over å ha vært til bry.


Da det tilsynelatende ikke var Reflux, tok jeg han med til osteopat. Osteopaten fant noen skjevheter og ting som kunne plage Leo. Damen mente at det at jeg falt på isen når jeg var gravid kunne ha gjort at Leo fikk seg en trøkk både fysisk og psykisk og mente at jeg måtte sitte og fortelle 4 uker gamle Leo om de følelsene jeg hadde da jeg falt. Dette skulle fortelles med innlevelse og ikke med den koselige "baby-prat-stemme"(som jeg først prøvde meg på i damens nærvær). Selv om damen hadde noen greie tips, syntes jeg det ble litt sært å betale 900kr timen for at jeg skulle fortelle lille Leo om mine dypeste følelser foran en vilt fremmed.


Ved 3-måneders alder kavet Leo veldig noen ganger når jeg ammet han. Han vred seg til siden, strammet kroppen og skrek. Til slutt måtte jeg bare gi han flaske for å få i han noe. Dette gjorde at jeg sluttet å amme helt når han var 4mnd.


Omsider når han var ca. 6mnd fikk vi henvisning til en barnelege- spesialist og Leo fikk uten tvil diagnosen Reflux. Det var en lettelse å endelig få en forklaring på hva som gjorde at Leo hadde det vondt. Vi begynte å gi Leo medisinen Nexium, og syntes han ble mye bedre. Han gulpet sjeldnere, var mindre surklete og virket mindre urolig på nettene. Han har også hatt en hvine lyd i halsen som ikke har forsvunnet med Reflux- medisinen, så vi fikk astma- medisin til han litt senere. I en lang periode ga vi pulmicort og ventoline i forstøverapparat morgen og kveld, til tider ble han bedre, men han er ekstra utsatt for sykdommer i luftveiene og det har vært tungt for både han og foreldrene. Før han var et år, var det mange ganger tilbakefall med dårlig søvn. Når vi trodde nettene hadde snudd til det bedre, ble han syk eller noe, og så var det på´an igjen med dårlig søvn. Dette har det heldigvis blitt mindre av i det siste.


Leo kan fremdeles våkne noen ganger og gråte om nettene, det kan være refluxen eller andre ting (det får jeg aldri svar på), men det har blitt bedre og bedre når han har blitt større.
Jeg er en slik person som er glad i rutiner og system og har hatt rutiner på måltider, legging etc. Det har vært frustrerende for meg å ikke ha kontrollen når han har vært syk med astma og reflux. 


Når dette er sagt, vil jeg legge til at Leo er en utrolig smilende, glad og sosial krabat som jeg er veldig glad i. Han faller absolutt ikke i kategorien "grinunge", men en merker på sin egen unge om det er noe som ikke er som det skal, og det var det i dette tilfellet.
Nå for tiden går han ikke fast på astma- medisinen, men han får Nexium fordi vi syntes han ble værre da vi prøvde å kutte den ut. 


Alltid sprudlende og full av liv!

Håper dette innlegget kan være til nytte eller være en liten trøst til foreldre som sliter med liknende ting hos barna sine. Jeg har flere ganger googlet for å finne ut om barn med slike sykdommer, men har funnet veldig lite om det selv, så jeg ville bidra med litt info :-) Hvis noen lurer på noe er det bare  å skrive og spørre, så skal jeg svare så godt jeg kan.


Hilsen fra en medfølende mor :-)


18 kommentarer:

 1. Hei! Jeg mistenker at min lille har refluks. Var det ved sykehuset i Arendal dere var hos spesialist?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Vi var hos barnelege på Arendal spesialistsenter, ved Stoa i Arendal. Barnelegen heter Skjærvik. Han er veldig dyktig, men det går litt fort i svingene når han undersøker og snakker, så en må følge nøye med for å få med seg alt:-)
   Du må bare spørre hvis du lurer på noe, det er alltid kjekt å dele erfaringer:-)

   Slett
 2. Hei! Dette var på en måte godt å lese. Jeg har hatt mistanke om refluks med min lille, som nå er 6 mnd, helt siden han var nyfødt. Han har alle symptomene. Men mange leger kan ingenting om dette, og bare avviser det med: Ja, men han/hun legger jo på seg, virker fornøyd osv. Vår lege er også slik. Selv om legen ved helsestasjonen ba oss få henvisning av fastlege til Skjærvik, vil ikke fastlegen vår gjøre det av prinsipp, da hun ikke har troen på at refluks er en egentlig diagnose. Dette er jo noe "alle" babyer har og vokser av seg... Sukk! Men derfor har vi bare tenkt at det blir bedre av seg selv.
  Nå er min sønn over 6 mnd, og det har bare blitt verre. Jeg måtte også slutte å amme da han var 5 mnd, da han bare kavet med brystet. Etter å ha begynt med fast føde er han enda verre, han hoster mye om nettene, eller generelt når han sover, så mye at han brekker seg og mister pusten. Han er ikke den blide gutten lenger, men virker så sliten hele tiden. Det er vondt å se på! Jeg kommer til å bytte lege for å få henvisning, jeg kan ikke se på at lille har det vondt lengre...

  SvarSlett
 3. Huff, det hørtes vondt ut for både dete og gutten deres! Jeg synes absolutt du skal bytte lege og kreve henvisning! Jeg er sikker på at Skjærvik kommer til å bekrefte det dere tror og at dere får riktig medisin slik at gutten deres får det bedre!

  Vi fikk også høre den at "han legger jo på seg og vokser det av seg", men det er uansett ille når det står på og bør bli tatt seriøst.

  Vi hadde PH-måling på Leo for bare noen måneder siden. (han blir nå snart 3). Symptomene fra tidligere hadde blitt mye bedre, men han hostet litt om nettene. Siden han hadde vært på venteliste for målingen, ville vi gjennomføre den. Han hadde fremdeles tydelig reflux, selv om han ikke er så plaget lenger, syntes Skjærvik hostingen var tegn nok på at han er plaget med det, så nå har vi begynt med medisin igjen. Han ble mye bedre etter det.

  Jeg håper dere får henvisning fort! Jeg er sikker på at det vil forandre seg til å bli mye bedre etter han får medisiner for det! Lykke til!
  Gjerne send melding igjen hvis du trenger en støttende og medfølende mor:-)

  SvarSlett
 4. Tusen takk for at du svarer :) Jeg ringte Arendal spesialistsenter og de var utrolig hyggelige. De sa at det ikke er normalt å ha det slik, da jeg forklarte symptomene til lillegutt. Skal prøve å få legen på helsestasjonen til å henvise. Hvis ikke det går, får vi bytte fastlege. Jeg gir meg ikke! Må følge magefølelsen nå. Jeg nekter å se på at lillemann har det slik, uten å få hjelp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da håper jeg virkelig du får den hjelpen dere trenger! Lykke til :-)

   Slett
 5. Hei, det er akkurat som å lese om min tre mnd gamle datter. Jeg var hos lege idag og sa jeg mistenkte refluks, men ble ikke tatt seriøst. Skal på helsestasjonen i morgen, så håper de er mer hjelpsomme. Virker som det er lite kunnskap om dette blant leger i Norge. Jeg fikk høre at så lenge hun gikk opp i vekt og virket fornøyd hadde hun ingen plager.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Så lenge du tror det er noe galt, synes jeg du skal stå på ditt og prøve å få henvisning til spesiaist:-) Jeg synes også leger har lite kunnskap om dette og gjerne vil at vi bare skal vente på at barna blir bedre av seg selv, men det må jo være veldig vondt for småbarn når det står på. Håper du fikk den hjelpen du trengte på helsestasjonen?! :-)

   Slett
 6. Hei igjen. Helsesøster henviste meg videre til en av legene på helsestasjonen. For hun mener at så lenge jeg har en bekymring må de ta det seriøst og sjekke det nøyere opp.Skal dit neste mandag. Håper bare jeg klarer å holde melkeproduksjonen så lenge:/ Var ditt barn veldig surklete?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at helsesøster tar deg seriøst! Har du klart å holde melkeproduksjonen oppe? Hvis ikke er det ingen skal å gå over til litt mme.
   Min sønn var i perioder veldig surklete. Hørte litt "piping" i brystet på han. Antakelig fordi han gulpet og svelgte feil slik at det kom slim etc.i luftveiene. Det var ikke nok med reflux-medisin en periode, så vi måtte gi han astmamedisin med forstøverapparat morgen go kveld en god stund. Det var spesielt i vintermånedene det var et problem.

   Slett
  2. Idag har vi vært hos barnelege på helsestasjonen, men ifølge henne må vi bare se det an. Ammingen går derfor dårlig og jeg klarer ikke holde produksjonen tilstrekkelig oppe:( gir mme ved siden av. Legen sa at så lenge vekten var så fin var det ingen krise. Jeg skal gjøre et siste forsøk på å få det sjekket ut og har bestilt meg time hos barnelege på volvat i morgen.

   Slett
 7. Er så glad for at fastlegen min henviste meg med en gang! Så nå har lillegutt på nesten 3 mnd fått nexium.. Men jeg kan ikke helt se noen virkning enda? Han er fremdeles surklete, gulper mye og det kommer opp mye slim! :-( Jeg er så utrolig sliten! Han har kolikk, treg mage, refluks og har allerede begynt med tenner :-( Dentinox funker ikke det heller så veldig "artige" dager kan en si :-(

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Så bra at legen tok deg seriøst og henviste!
   Har han gått lenge på Nexium?Det skal ikke ta så veldig mange dager/uker før en merker bedring.
   Sjekket spesialisten om han hadde luftveisinfeksjoner ol? Er han blitt sjekket for allergier? Bl.a melkeallergi kan gi mye slim og tmage-trøbbel.
   Leo fortsatte å ha en "ulyd" i lungene og var fremdeles litt surklete etter vi begynte med Nexium. Da det ikke holdt med Nexium i begynnelsen fikk vi forstøverapparat og ga medisin med det. Litt styr å holde på med det apparatet, men det løsnet på slimet og etter hvert kunne vi slutte med astma-medisin og gå over til bare Nexium igjen.
   Vil anbfale deg å få ny time hos spesialisten og få undersøkt på ny for å se om det kan være andre ting som plager i tilleg til refluxen. Kanskje medisin-mengden er for liten?

   Du må gjerne sende meg en mail på marte_84@hotmail.com hvis du trenger å få ut litt frustrasjon, eller lurer på hvordan vi opplevde det:-) Frustrerende når barna ikke har det godt!

   Leo fikk sin første tann når han var 4mnd, så jeg føler med deg når det gjelder tann-plager også!

   Slett
 8. Hei
  Vi driver til utredning på barnepoliklinikken med vår sønn som blir ni mnd nå. Han har småhostet så lenge vi kan huske (og til tider lurte vi nesten på om han gjorde seg til), så ble han veldig syk (den fjerde barnesykdommen mente legen) og begynte å hoste MYE, det har han bare fortsatt med, og er nå i perioder helt fin form (men hoster likevel, bare litt "mildere"), for så å plutselig bli "klein", han blir ikke "syk" , men hosten tiltar og han hyler, hyler og hyler - han har vondt, og hyler helt til formen blir bedre (han gråter ikke), det kan ta opp til en uke eller to.. Han kan noenganger brekke seg under måltid, men har kastet opp kun noen få ganger til nå, noen ganger får han også mindre matlyst, men vekta er jo bra likevel. Han er tydelig "utilpass" og har helt klart smerter!! Slik har han Vært i over tre mnd nå. Er dette noe du kan kjenne igjen?

  Vi har fått astma medisin, ventolin, til å prøve ut og bruker den seks ganger om dagen, uten at vi synes det har noen effekt.

  Jeg får litt vondt i meg når jeg leser om hvordan dere hadde det når han var mindre, for det er helt likt som hos oss nesten. Lille min spiste som regel med times, halvannen time mellomrom på det meste, hadde kolikklignende smerter lengre periode med kun gråting, sov i et par måneder kun fem min sammenhengende et par ganger om dagen og rundt fire mnd ble han veldig vanskelig å amme. Rett ved fem mnd Ga vi opp og fikk mye mer ålreite måltider.
  Han har også hatt for vane å spenne seg i bue til siden når han skal sove, er dette noe du kjenner igjen?

  Beklager langt innlegg, men er ikke så lett å finne noe om dette, så man prøver der man kan. Legene vil bare bruke prinsippet -vente og se- og det er det nå slutt på for min del, gutten har helt klart store smerter, jeg ringer og maser og styrer (og det er tydelig at man må være ganske hard og "bitch" for å få den hjelpen man burde fått), vi har fått ny time, og de mener neste steg er slange ned for å måle pH i 24 timer. MEN lille har jo perioder som han er fin, hadde gutten deres det? Og vil da en måling i denne perioden gi utslag/reelt svar? (Hvis dere har erfaring med dette)

  På forhånd tusen takk for svar, Hilsen en veldig sliten og bekymret mamma.

  SvarSlett
 9. Hei!
  Jeg føler veldig med deg etter å ha lest kommentaren din!
  Det høres utrolig slitsomt ut for dere!
  Hvilken barnepoliklinikk hører dere til? Føler du at de tar dere seriøst?

  Det med hostingen, det høres ut som om deres gutt hoster mer enn vår gutt gjorde. Han hostet ofte om nettene når han lå, men ikke så mye på dagtid når han satt oppreist. Vår sønn har sjeldent kastet opp, men han gulpet mye når han var mindre. Han har aldri hatt problemer med å legge på seg, så det er ikke alltid dårlig vektøkning har sammenheng med reflux. Jeg syntes også Leo virket utilpass i perioder, men typisk at når vi dro til lege for å finne ut av det, så var han så smilende og sosial at legen ikke trodde noe kunne feile en så
  fornøyd gutt.

  Vi begynte med reflux-medisin (nexium) og plusset på med astma-medisiner etter hvert. Vet ikke om dette kanskje er mer riktig rekkefølge å begynne i? Spesielt hvis det primære problemet er reflux og ikke astma...

  Jeg syntes det var befriende å slutte å amme når min var 4mnd. Da kunne jeg endelig følge med på hvor mye han fikk i seg og jeg kunne se at det var nok. Det var en lettelse. Jeg kan ikke huske at Leo spente seg i bue når han skulle sove, men han gjorde det på slutten når jeg ammet han. Vred seg, skrek og var umulig å roe.

  Vi tok ikke PH-måling når Leo var veldig liten, pga barnelegen mente sterkt at det var Reflux, så vi lot være, men da han var ca.2.5år hadde vi 24-timers PH-måling for å finne ut hvor mye han var plaget med refluxen. Rundt den tiden han skulle på målingen, var han inne i en veldig god periode, så vi var usikre på om vi skulle "pine" han igjennom den eller ikke, vi var også redd for at det ikke skulle gi utslag slv om han hade reflux og at det skulle være forgjeves. Selv om han tilsynelaende virket i ok form, ga målingen mange utslag på at det var reflux og det var tydelig at det kom en del magesyre opp i spiserøret i løpet av dagen/ natten. Det var "godt" å få bekreftet diagnosen.
  I den perioden han tok målingen, var det tydeligste reflux-symptomet at han hostet om nettene, dette var nok til at barnelegen syntes han var plaget nok til at vi burde fortsette å gi Nexium.
  Nå når han går på den er han som oftest frisk. I motsetning til før, når han ble ofte syk (forkjølet etc) og sykdommen satt lenge i, er han mer "normalt" syk sånn som de fleste barn er.
  Vi har ikke gitt astma-medisin siden han var ca.halvannet år.
  En periode når han var ca.et år gikk han fast på astma-medisin i tillegg til Nexium fordi han var så surklete og det var en ulyd i lungene. Vi gav Flutide og Ventoline i forstøverapparat tre ganger om dagen i en lang periode. Det hjalp en del. Vi prøvde først med astma-medisin på spray i innhalator, men det hadde ingen effekt.
  Har dere forstøverapparat?

  Jeg håper jeg klarte å gi deg litt svar på det du lurte på. Jeg har selv googlet og prøvd å finne ut om hvordan andre med barn med Reflux har det, men det har ikke vært lett å finne. Frustrerende når de små plages med noe!

  Bare spør mer hvis du lurer på noe, så skal jeg svare så godt jeg kan!

  Klem.

  SvarSlett
 10. kjenner meg igjen i det du skriver! etter 15mnd der 20 talls leger/helsesøstre/spesialister bare fortalte at "unger skriker fra tid til annen" fikk vi endelig mast oss til ph-måling. Jeg har "sterk" reflux, og fikk Nexium i dag, spent på om det hjelper:) mamma og pappa er slitne etter 15mnd med lite søvn..
  Hilsen Peder 15mnd

  SvarSlett
 11. Forhistorien din er nesten identisk til min. Gutten min ble urolig da han var ca 2 uker, samme turen til barnelege og ble avvist som en hysterisk mor. Flere runder hos kiropraktor, mangfoldige timer hos osteopat der jeg måtte hviske til gutten min når han sov at alt skulle bli så bra (søvnhypno). Mange turer til legevakten og helsestasjonen da han nektet å spise..gjerne i 18timer i strekk uten å få i han mat. Han hylte bare han så melkeflasken. de mente han bare var lettspist. Han var veldig sliten og grinete i lange perioder, så ble han syk.. sikkelig syk i 7-8 mnd i strekk med hyppige infeksjoner i ører, bronkier og lunger. Perioder med feber hverdag på over 38 i over 1 mnd om gangen. Legene gav han antibiotikakur på antibiotikakur, tror vi var oppe i 9stk i den perioden, og ikke for å snakke om mengden smertestillende! Han ble innlagt på sykehus på barneavdelingen med intravenøst i 4 dager fordi han ikke klarte å spise eller drikke. Han var blåhvit i ansiktet og klarte såvidt å holde øynene åpne. Ingen ville høre på meg at han hadde stille-reflux. De mente at noen barn var bare mye syk og ofte omgangssyken. Jeg snakket med over 13 leger, en trodde på meg og skulle ta dette videre i et møte på sykehuset. Jeg hørte aldri noe mer. Det gikk 1 uker etter sykehusoppholdet før vi var sikkelig syk igjen. Feberen var så høy at håret hans begynte å falle av. Så begynte han å spy blod… først da trodde de på meg! Da var han blitt 3år…!! Spiserøret var oppspist av magesyre, men da fikk vi endelig nexium. Og vi fikk en hasteoprasjon til dren i ørene (som jeg selv klarte å overtale en ønh spesialist til over tlf) Nå går det mye bedre, men jeg sitter med en følelse av at han kanskje kan ha astma også. Det har vært veldig vanskelig å finne ut av siden han har vært sammenhengende syk så lenge. Men han har ved flere anledninger hyperventilert, og brukt andre muskler til å puste med. Jeg merker nå som han er frisk og mer aktiv at han blir knall rød i ansiktet ved mye aktivitet, og han hoster en del. Den andre tingen er at det "brummer" i brystet på han.. omtrent samme lyden som en som snorker lett, eller en purrende katt. Kjenner jeg er sliten og lei av legebesøk nå, og jeg tror legene er ganske lei meg etter å ha vært på legekontoret 3 ganger i uken i månedsvis. Men jeg ser for meg at det blir noen ny runder. Det viktigste med denne historien er at jeg stod på kravene mine og gav ikke oppe på tross av at jeg hele tiden ble avvist og sviktet av legene. Takk og lov for google, og andre som har delt sine historer, ellers hadde jeg aldri kommet i mål.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Takk for at du tok deg til til å skrive!
   Jeg ble helt paff når jeg leste historien deres! Så vanvittig slitsomt for dere alle sammen! Både foreldre og gutten deres! Utrolig at det skal være så vanskelig å få leger til å sjekke noe så "enkelt" som Reflux!
   Jeg knegget litt da jeg leste om osteopat- erfaringen din. Høres litt spesielt ut med den søvnhypnoen også, men hva prøver en ikke i håp om at det skal bli bedre!
   De uttallige lege-besøkene, sykdoms-periodene og antibiotika-kurene høres helt fryktelig ut!
   Og at dere ikke ble hørt før han var 3år er jo en skam!

   Har dere prøvd å få utredning for astma? Det kan jo virkelig høres ut som om han har det også! Reflux og astma får en jo ofte sammen. Når Refluxen ikke blir behandlet er det mye lettere for at det går over i astma også. Burde ikke være noe problem å kunne teste ut astma-medisiner en liten periode for å se om det blir bedre.
   Bor du også i nærheten av Kristiansand/ Arendal?
   Jeg gikk til spesialistn på "Arendal spesialistsenter" og har fått god hjelp der. Noen mener at han er litt kjapp til å gi Reflux- diagnose og medisiner. Det har fungert på mine barn og er godt å bli møtt med forståelse og ikke skepsis, så jeg kan anbefale å prøve å få henvisning dit hvis du bor i nærheten.

   Håper det løser seg for dere og at hverdagen blir mer normal! Fryktelig å ha det sånn!

   Slett

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen en hilsen:-)